Wie is wolvis?

Wolvis werd in 2013 door Griet Depoorter opgericht. Griet studeerde in 2007 af als burgerlijk ingenieur-architect in Gent. Haar fascinatie voor concept, kleur en verhouding vertaalt zich niet alleen in architectuur, ook in het bedenken van patronen en stoffen. Na haar studie als architect volgde ze Mode in Sint-Niklaas en begon ze te experimenteren met haar eigen collectie sjaals. Met Wolvis brengt ze twee collecties per jaar uit. 

Inspiratie

Natuur vormt de basis voor de collecties van Wolvis. Tijdens het lopen langs de Schelde of verre autoritten naar de bergen observeert Griet kleuren en ritmes. De trance van de repetitieve beweging tijdens sneeuwwandelingen, wijdse vlaktes, ruwe rotsen. Wolvis experimenteert en associeert verder op die ervaringen. Om uiteindelijk uit te komen bij een basisidee voor een collectie. 

Ook de natuur in de stad vormt een belangrijke inspiratiebron voor Wolvis: het punt waar grillige organische vormen de menselijke ritmiek doorbreken. De onverwachtse kracht van een felgroen stukje mos dat in een barst in het asfalt tevoorschijn komt.

Proces

Een Wolviscollectie ontstaat gevoelsmatig: vanuit een ervaring, een natuurfenomeen of een sfeer. Het basisconcept rijpt langzaam, tot alles goed zit. Kleur, textuur, uitstraling, het hele verhaal moet kloppen. In AutoCAD worden de sjaals opgebouwd, in Photoshop experimenteert Wolvis met pixels en kleuren. Daarna worden de samples gebreid. Vaak gooit Wolvis de designs op dat moment weer helemaal om: een kleur werkt anders op het scherm dan in de tactiele realiteit van wol.

Kleuren kiest Wolvis met zorg. Des gouts et des couleurs? Niets van. Als architect leerde Griet dat sommige kleuren wérken. Dat ze een enorme impact hebben op de sfeer van een ruimte. Dat de kracht van een kleur verandert als je speelt met verhoudingen en accenten. Niet alleen architecturaal, ook in textiel.  

Samenwerkingen

Griet omringt zich met mensen waarmee ze op dezelfde golflengte zit. Met haar lief, architect Tim Peeters, discussieert ze over kleuren en patronen in lopende architectuurprojecten: tegel- en baksteenpatronen, kleurconcepten, gevelritmiek, etc. 

Ze rekent op haar zus, fotografe Bieke Depoorter, voor het vastleggen van de meeste van haar collectiefoto’s. Ze ontwerpt ook patronen voor de stoffenlijn van Zonen09. Voor teksten en woorden kan ze terecht bij Lies Poignie. Deze samenwerkingen geven zuurstof en zorgen voor verrijking in verschillende richtingen.

Faits divers

Griet houdt van de geur van hout. Vers hout, dennenhout, verbrand hout, vuur. Ze groeide op met blozende kaken van het buitenspelen in Ingooigem. Ze aperitieft graag met vrienden. Zodra ze kan, trekt ze naar de bergen. Op zondag vind je haar vaak in een bruine kroeg op het Vlaamse platteland, met een boek of met haar lief. Ze houdt van de kleuren van de herfst en het licht van de lente. En van mensen die voluit voor hun passie kiezen.