• Draag je wolvis met zorg. Draag zorg voor je wolvis. •
Bij Wolvis geloven we in tijdloze en duurzame ontwerpen die tot leven komen in kleurrijke sjaals. De sjaals worden met liefde door ons ontworpen in Gent en met evenveel liefde gebreid in beperkte oplages in onze fabriek in Waregem.
Ook jij bent een schakel in dit duurzame verhaal. Als jij even lief bent voor je sjaal, blijft hij eindeloos mooi en onbeschadigd én draag je op die manier je steentje bij voor een beter milieu. Hieronder geven we je enkele tips hoe je dat in stapjes kan aanpakken.
Verluchten, stomen & wassen
Alle breisels uit merinowol bevatten al een laagje lanoline. Deze lanoline is zelfreinigend, antibacterieel en waterafstotend. Daarom raden we aan om je breisel pas te wassen als het echt vuil is of als je het wilt opbergen voor z'n zomerslaap.
• Verluchten
Je knit enkele uren buiten hangen kan wonderen doen. Het maakt je sjaal terug fris en verwijdert slechte geurtjes. Vermijd wasknijpers, want deze kunnen je wolvis beschadigen. Gebruik bij voorkeur een houten kapstok of hang hem over een wasdraad. Wil je een extra frisheid? Hang je wolvis dan in de nacht of tijdens de ochtenddauw buiten.
• Stomen
Geen zin om een wasmachine te laten draaien voor maar één stuk? Of is je knit eigenlijk niet vuil maar wil je hem gewoon wat opfrissen? Een alternatieve en duurzamere manier voor het wassen van eigenlijk alle soorten kleding, is stomen. Stomen zorgt ervoor dat geurtjes verdwijnen en dat je sjaal weer als nieuw aanvoelt. Het duurt slechts enkele minuten, doodt bacteriën en verbruikt veel minder water dan een wasmachine. Door een stomer te gebruiken zullen je breigoed en andere kledingstukken minder snel slijten.
• Wassen
Je wolvis kan zeker in de wasmachine, want hij is al voorgewassen om krimp te voorkomen. Als je toch besluit om je knits te wassen, raden we je aan om een wolwasmiddel te gebruiken en het wolwasprogramma van je wasmachine te gebruiken of je breigoed met de hand te wassen.
Na het wassen laat je de wollen stuks best niet op een kapstok drogen, want door het gewicht van het water zal deze uitrekken. Rol in plaats hiervan je stukken voorzichtig in een handdoek om het grootste deel water eruit te krijgen en leg ze vervolgens op een vlakke ondergrond om te drogen.
• Vlekken verwijderen
Spoel vlekken onmiddellijk uit met koud of lauw water. Breng wat wolwasmiddel (of ossengalzeep) aan op de vlek en dep met een vochtige doek zachtjes op de vlek zonder te schrobben of wrijven.
Opbergen
Wollen breisels rekken gemakkelijk uit, dus je kunt ze het beste netjes opgevouwen in een kast of lade bewaren.
Motten zijn net zo dol op merinowol als jij. Bewaar je wollen kleding dus altijd samen met een stukje cederhout of gedroogde lavendel. De geur zal de motten afschrikken. Als je van plan bent om je stukken op te bergen voor hun zomerslaap, zorg er dan voor dat ze helemaal schoon zijn en steek ze in een afgesloten doos of zak, samen met een stukje cederhout of gedroogde lavendel.
Pilling, haakjes & gaten
• Pilling (opwollen)
Pillen, of kleine pluisbolletjes, is een veel voorkomend verschijnsel bij wollen en gebreide kleding. Het komt voornamelijk voor op plekken met veel wrijving, zoals de zijkanten van een trui die tegen je armen wrijven of de handpalmen van je wanten. Pilling ontstaat doordat korte vezels zich een weg banen uit de torsie van het garen. Om ze te verwijderen, leg je het breisel plat neer en borstel je de pilling er voorzichtig af met een wolkam of een pluizentondeuse (ontpluizer).
Helaas kun je pilling niet helemaal voorkomen, maar je kunt het wel minimaliseren. Probeer wrijving, van bijvoorbeeld handtassen, waar mogelijk te beperken -hetzelfde geldt voor klittenband en ritssluitingen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat pilling geen teken van slechte kwaliteit is.
• Haakjes
Soms kan je knit vast komen te zitten aan sieraden of andere voorwerpen en een draad los trekken. Als dit gebeurt, ontstaat er vaak een haak(je). Dit kun je met behulp van een naald of haaknaald makkelijk naar de achterkant van het breisel trekken. Trek er niet te hard aan en knip de draad zeker niet af, want dan ontstaat er een gat in je kledingstuk.
• Gaten
Gaten kunnen gemakkelijk worden gerepareerd, dus gooi een kledingstuk niet weg omdat er een paar steken zijn losgekomen. Je kunt het zelf leren repareren - een proces dat 'stoppen' wordt genoemd - of het door ons laten repareren. Stuur een foto van het gaatje naar info@wolvis.be en we kijken wat we voor je kunnen doen!
Lees hier meer over onze reparatieservice.
Bedankt voor de goede zorgen!