De ontwikkeling van de Wolvis x MSK collectie

Een unieke samenwerking … Lees hier hoe een vraag omgezet werd tot een architecturale collectie.


verloren lopen in het msk

Weet je waar ik al vaak verloren gelopen ben?

In het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Ik kom er vaak terug in ruimtes waar ik al eerder was en denk: hoe kan dat nu, ik zag dit schilderij toch al? Niet zelden word ik geprezen omwille van mijn uitstekende oriënteringsvermogen (vraag mij op een willekeurige moment waar de Noordzee ligt, en ik wijs je de juiste richting aan). Maar om de één of andere reden ontglipt mij dit talent binnen de muren van het MSK, daar raak ik blijkbaar makkelijk het noorden kwijt.

Toen in 2023 het MSK zijn 225ste verjaardag vierde, werd Wolvis gevraagd om voor deze gelegendheid een sjaal te ontwerpen, een MSK-wolvis. We namen het grondplan van het museum er bij ter inspiratie (grondplannen, luchtfoto’s en met uitbreiding google maps, zijn al eerder een inspiratiebron geweest voor wolviscollecties), en ik snapte waarom ik altijd verloren liep.

De aaneenschakeling van de ruimtes van het MSK, zonder gangen, waarbij de ene ruimte overgaat in de andere, met doorzichten op de hoekpunten, geeft een desoriënterend effect. We zochten grafisch interessante stukken uit het grondplan, waar kolommen werden afgewisseld door draagmuren, waar voorzetwanden werden onderbroken en waar convexe muren overgingen op rechte hoeken. Deze stukken vertaalden we naar breisteken, onherkenbaar als architectuurplan op de langwerpige drager van een sjaal, maar net zo desoriënterend.

 


Dank je, CORNELIA!

Voor de kleurkeuze van deze reeks gaven we carte blanche aan Cornelia. Cornelia maakt op maandag en donderdag de webshoporders klaar in het wolvisatelier en heeft een grote liefde voor pasteltinten. Ze kleedt zichzelf het liefst in wollige zachte roze-tinten, afgewerkt met details in hun fellere varianten. Haar eigen herkenbare stijl is mooi weerspiegeld in de kleuren van de zomerversie van de MSK sjaals. Ik grijp zelf iets te vaak terug naar al te voorspelbare kleurencombinaties (grote voorliefde voor gesatureerde kleuren) en wilde deze taak eens graag doorgeven aan iemand met een andere kijk op de dingen. Blij dat het mij lukte dit deel uit te besteden, want daardoor voelt dit kleurenpalet (voor mij in ieder geval toch) helemaal nieuw en en fris aan, en ik hoop dat jullie dat ook al merkten.

 


dank je, Alex!

Ook deze MSK reeks werd gebreid bij in Waregem, door onze man in de fabriek, de man achter de breimachine, de man die ik meer whatsapp berichten stuur dan mijn eigen lief :) thx, Alex!

Wil je meer weten over Alex en zijn breimachines? Klik dan door naar deze blogpost, daar gingen we in gesprek…

 
 
Previous
Previous

‘a late summer’

Next
Next

‘conversations 2.0’